Vajon kövér a kutyám?

A kutya elhízása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük. De milyen tünetek utalnak arra, hogy a kutyánk túlsúlyos?

Szeretjük a házi kedvenceinket, és a szeretetünket gyakran étellel akarjuk kimutatni. Persze a kutyák más okból is hízhatnak, nemcsak a túl sok táplálék miatt. Mutatjuk, milyen tünetekre figyeljünk.

Némelyik kutya hajlamosabb a súlyproblémákra

Egyes kutyák könnyebben híznak el. Ennek több oka is lehet, többek között az anyagcsere, az öröklött hajlam, valamint az adott fajta általános aktivitási szintje. Bizonyos fajták lassabb anyagcserével rendelkeznek, így kevesebb kalóriát égetnek el, és könnyebben raktároznak zsírt, vagy genetikailag nagyobb a hajlamuk a súlygyarapodásra. A kevésbé aktív fajtáknak kevesebb mozgásra van szükségük, így könnyebben lesznek kövérke, ha nem kapnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot.

A hízásra hajlamos fajták között gyakran említik a következőket:

  • Beagle: Természetes kíváncsisága és falánksága miatt könnyen túlsúlyossá válhat.
  • Basset hound: Alacsony testalkata és lassú mozgása miatt hajlamos a hízásra.
  • Cavalier king charles spaniel: Kis mérete és játékos természete ellenére könnyen hízik, ha nem figyelünk az adagokra.
  • Bulldog: Alacsony aktivitási szintje és a testalkata miatt hajlamos a súlyproblémákra.
  • Labrador retriever: Falánksága és barátságos természete miatt gyakran kap túl sok nassolnivalót, ami elhízáshoz vezethet.

 Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány példa, és nem minden kutya, amelyik a felsorolt fajtákhoz tartozik lesz túlsúlyos. Minden kutya egyéniség, és az ő igényeire kell szabni a táplálkozást és a mozgást.

 Milyen tünetek utalnak arra, hogy a kutyánk túlsúlyos?

Ha a kutya bordái nem tapinthatók könnyen, hanem zsírréteg fedi őket, az túlsúlyra utalhat. Ha a teste oldalnézetből nézve egyenes vonalúnak tűnik, vagyis a derékvonala nem látszik, az szintén a túlsúly jele lehet. A kövér kutyáknak nehezebbé válhat a légzése, különösen nagyobb fizikai megterhelés esetén, és hamarabb elfáradnak játék közben vagy a séta során. A túlsúly az ízületeket is megterheli, ami sántításhoz vagy mozgáskorlátozottsághoz vezethet. A bőrredőkben baktériumok szaporodhatnak el, ami bőrgyulladást eredményezhet.

Mitől hízik meg a kutya?

A túletetés a leggyakoribb ok. Ha a kutya több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a szervezete eléget, a felesleg zsír formájában raktározódik. A rossz minőségű, magas zsírtartalmú tápok, valamint a jutalomfalatok túlzott adagolása is hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Az életkorral változik a kutya energiaigénye. Az idősebb kutyáknak kevesebb kalóriára van szükségük, mint a fiataloknak.

Ha a kutya nem mozog eleget, a bevitt kalóriák nem égnek el. A lakásban tartott kutyák különösen hajlamosak a mozgáshiányra.

Egészségügyi problémák is okozhatnak súlyfelesleget. Ezek a következők:

  • Pajzsmirigy-alulműködés: Ez a betegség lassítja az anyagcserét, így hízáshoz vezethet.
  • Cushing-kór: Ez a hormonális betegség szintén okozhat elhízást.
  • A cukorbetegség vagy a szívbetegség is járhat súlygyarapodással.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy miért hízik a kutyánk?

A kutya hirtelen súlygyarapodásának számos oka lehet, és fontos megérteni, hogy mi áll a háttérben, hogy hatékonyan tudjunk kezelni a problémát. Figyeljük meg az étkezési szokásait, hogy mennyit eszik, milyen gyakran kap jutalomfalatokat, milyen típusú eledelt fogyaszt. Mérjük meg a súlyát rendszeresen, így nyomon követhetjük a súlyát érintő változásokat. Vigyük el állatorvoshoz, hogy kizárjuk a hízást okozó egészségügyi problémákat.

Mit tehetünk, ha a kutyánk kövér?

Vegyük komolyan a kutya súlyának kontrollálását. A túlsúly számos egészségügyi problémát okozhat, például ízületi problémákat, szív- és érrendszeri betegségeket, légzési nehézséget, cukorbetegséget és rövidebb élettartamot. Az állatorvos segítségével állítsunk össze egy olyan étrendet, amely megfelel a kutya egyéni igényeinek és segít a fogyásban (egyes kutyaeledelek túlsúlyos kutyák számára lettek kifejlesztve). Rendszeresen sétáltassuk és próbáljunk meg bevonni őt különféle játékos tevékenységekbe, hogy többet mozogjon.

 

Fotó:

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/1870301/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.