Tippek a kutyamancsok védelmére nyáron

 Screenshot_3

Miközben mi szívesen sütkérezünk a napon, tudva, hogy a nyári csak szeptemberig tart, kedvenceink általában nem kedvelik a meleget. Mivel a testhőmérsékletüket korlátozott módon csak lihegéssel tudják hűteni, rosszul viselik a kánikulát. Ráadásul a talppárnáik érzékenyek a hőre, a forró járda és a homok súlyosan károsíthatja őket, könnyen felhólyagosodhatnak vagy megéghetnek.

Képzeljük el, hogy mezítláb sétálunk a járdán egy forró nyári napon. Pár másodperc múlva kínzásnak éljük meg az egészet. Valószínűleg így érzi magát a kutyánk is, amikor sétálni indulunk vele a nagy melegben.

Nyáron még jobban oda kell figyelnünk kedvenceink szükségleteire

Amellett, hogy hidratált állapotban tartjuk őket, ügyeljünk a kutyák mancsainak épségére, amikor kimennek a szabadba. Bár egy meleg nyári nap tökéletes alkalomnak tűnhet egy hosszú sétára, mielőtt megragadnánk a pórázt, mindenképpen ellenőrizzük a hőmérsékletet. A járda, akárcsak az aszfalt vagy a műfű, hihetetlenül felforrósodhat a napsugárzástól, és kellemetlen érzést, hólyagokat okozhat, sőt megégetheti a kutya mancspárnáját. 31-35 °C fokban az aszfalt hőmérséklete akár 62-65 fokos is lehet. A felforrósodott felületek különösen az érzékeny, fiatal kölyökkutyák mancsát károsítják. Hogy megtudjuk, nem túl meleg-e a járda ahhoz, hogy a kutyát sétálhassuk, helyezzük rá a tenyerünket tíz másodpercre. Ha túl meleg a kezünknek, akkor a kutya mancsának is az. Ugyanezt a tesztet mezítláb is elvégezhetjük.

Hogyan sétáltassuk a kutyát nyáron?

Kerüljük a sétákat a nap legmelegebb időszakában. Ehelyett menjünk sétálni kora reggel és késő este, amikor hűvösebb a járda. A kemény felületek helyett ragaszkodjunk a fűhöz, és sétáljunk a fák árnyékában.

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is leéghetnek a napon. Ez különösen igaz a világos szőrű vagy rövid szőrű kutyákra. Annak érdekében, hogy megvédjük a kutyája talppárnáját az UV-sugárzától, kenjük be állatoknak való fényvédő krémmel a mancsát, mielőtt kimenne a szabadba.

A kutyacipők védelmet nyújtanak a forró felületekkel szemben, de sok kutyának időre van szüksége, hogy hozzászokjon a viseléséhez. A mancsbalzsamok nagyszerűek a kutya mancsainak védelmére a téli hónapokban, ezért sok gazdi azt feltételezi, hogy nyáron is segítenek. A valóságban ezek a balzsamok megolvadnak a járda melegétől, és nem nyújtanak kellő védelmet.

Séta után hidratáljuk a kutya mancsát. Kenjük be vazelinnel, vagy speciális mancsbalzsammal. Ha a talppárnák bőre kellően hidratált, kevésbé valószínű, hogy kirepedezik a meleg hatására.

A nyári hónapokban az úszás remek alternatívája a gyaloglásnak, és szórakoztató módot nyújt a kutya testének lehűtésre. Sose hagyjuk felügyelet nélkül az állatot úszás közben, és szükség esetén biztosítsunk neki mentőmellényt.

Miről ismerhető fel, ha a kutya talppárnája megégett?

Az égési sérülés szabad szemmel könnyen látható. A talppárnákon hámhiány keletkezik, emellett a forró beton vagy járda hólyagokat okozhat, amelyek megtelnek folyadékkal, és néhány nappal később felszakadhatnak. A sérült talppárna további jelei közé tartoznak a sántítás, a mancsok nyalogatása, vagy a fájdalmas ugatás az érintett láb használatakor.

Az égési sérülések nem az egyetlen veszélye a forró útburkolatnak, a hőguta is komoly aggodalomra adhat okot. Ha a kutyánkál erős zihálást, nyáladzást, hányást, letargiát, szédülést, görcsrohamot vagy eszméletvesztést tapasztalunk, azonnal forduljun állatorvoshoz. A hőguta otthon nem kezelhető, súlyos, életveszélyes állapot. Befolyásolhatja a főbb szerveket, ezért kritikus, hogy kedvencünk azonnal állatorvoshoz kerüljön, aki folyadékot és egyéb gyógyszereket ad neki, hogy csökkentse a testhőmérsékletét.

Hogyan kezelhető a sérült talppárna?

A kezelés a sérülés mértékétől függ. Odahaza tegyünk hideg borogatást a sebes mancsra, és fertőtlenítésről se feledkezzünk meg. Ne engedjük, hogy a kutya nyalogassa a sebet, ha lehet, húzzunk a lábára zoknit. Súlyos égési sérülés esetén az állatot azonnal el kell vinni az állatorvoshoz. Gyakran a mancsok kötést igényelnek, és mivel érintkeznek a talajjal, a legtöbb állatorvos antibiotikumot ír fel, hiszen a sebek elfertőződhetnek. A gyógyulás időtartama a kutyától és a sérülés mértékétől függ. Az enyhe sérülések 7-10 napon belül meggyógyulhatnak, azonban súlyos esetben hetekig tarthat a teljes felépülés.

 

Fotó:

https://www.pexels.com (Anastasiya Lobanovskaya, Elina Sazonova)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.