Miért van szüksége a kutyának rostra az étrendjében?

kutya-rostot-eszik

Tudjuk, hogy az élelmi rostok fogyasztása nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, de mi a helyzet a szőrös barátainkkal? Szükségük van a kutyáknak rostokra? 

Csakúgy, mint az emberek, úgy a kutyák számára is előnyös a kiegyensúlyozott étrend, amely alapvető tápanyagokat tartalmaz, és az egyik kulcsfontosságú elem, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a rost.

Miért fontos a rost a kutyák számára?

A rost létfontosságú tápanyag, ha a kutyák táplálásról van szó. Bár emésztetlenül halad át a kutya bélrendszerén, de közben több fontos élettani folyamatban is szerepet játszik. Növeli a béltartalom térfogatát, így a toxikus anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Lassítja a vékonybélben a glükóz felszívódását, segít a salakanyagok és a lerakódott egyéb mérgek eltávolításában, vagyis tisztítja beleket. Az immunrendszert támogató rövid láncú zsírsavak, amelyek a probiotikus baktériumok anyagcseréjének termékei, akkor keletkeznek, amikor a kutya rostokat fogyaszt.

 Az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetők a kutyáknál a rostban gazdag táplálkozással. Az élelmi rostok rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri elváltozások, a cukorbetegség, valamint az elhízás gyakoriságát. Ennek egyszerű a magyarázata: a rostok késleltetik a szénhidrátok felszívódását, és növelik az inzulinérzékenységet, továbbá az étkezés utáni vércukorszint is kevésbé ugrik meg. Azzal, hogy ösztönzik a táplálék áthaladását a bélben, csökkenti a mérgező anyagok felszívódásának valószínűségét.

Mi történik, ha a kutya nem eszik elég rostot?

Ha nem ügyelünk kedvencünk rostbevitelére, különböző kellemetlen tünetek, illetve betegségek alakulhatnak ki. Rostok hiányában a bél perisztaltikus mozgása lelassul. Nincs, ami felpuhítaná székletet, és felgyorsítaná a béltartalom az áthaladását a vastagbélen. A leggyakoribb és legenyhébb következmény a székrekedés. De nemcsak székrekedést okozhat a rosthiány, hanem hasmenést is, mivel a vízben oldható rostok vizet szívnak magukba, gondoskodnak a széklet megfelelő állagáról.

A rostszegény étrend miatt gyakran alakul ki krónikus emésztési zavar, emellett károsodik a bélflóra, emiatt pedig elszaporodnak a kóros mikroorganizmusok a vastagbélben, amelyeknek szerpük van az emésztési folyamatokban. Az étkezéssel elfogyasztott rostok, segítenek a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok szaporodásában. A rostban gazdag étrend, szó szerint táplálja és megnöveli ezeknek a baktériumoknak a számát, illetve növeli a bélflóra sokszínűségét.

Puffadás: rostok hiányában romlik a bélflóra állapota. Olyan káros baktériumok veszik át a jótékony bélbaktériumok helyét, amik többek között fokozott bélgázképződést okoznak.

Gyakori éhségérzet: A rostok lassítják a szénhidrátanyagcserét, ezáltal étkezés után kevésbé emelkedik meg a glükózszint. Ha nem szerepelnek rostok kedvencünk étrendjében, gyakrabban lesz éhes.

Hízás: A rostok teltségérzetet okoznak, és ahogy azt az előbb említettük, megszüntetik az éhségérzetet.  A rosthiányos táplálkozás viszont lassítja az anyagcserét, emeli az LDL koleszterin és a vérzsír szintjét, így a kutya könnyebben lesz kövér.

Legyengült immunrendszer: A rostok fokozzák a probiotikus baktériumok aktivitását, ennek eredménye, hogy a baktériumok több B7-, B12-, K-vitamint állítanak elő. A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. A rostszegény étrend következtében a probiotikus baktériumok sem jutnak elegendő élelemhez, és kevesebb immunvédő hatású rövid láncú zsírsavat termelnek.

Fáradékonyság: Ha a kutya étrendje mellőzi a rostot, gyakran érzi magát fáradtnak. Ennek két oka van. A rostok felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, így javul az emésztés hatékonysága, és nem von el plusz energiát a szervezettől, másrészt a rostok fogyasztásával evés után kevésbé emelkedik meg a vércukorszint, ami álmosságot, fáradékonyságot okoz.

Növényi rostok a Mister Mix Dog tápokban

A Mister Mix Dogs szuperprémium eledelek gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, esszenciális zsírsavakat, prebiotikus rostokat, algákat és különféle élesztősejtfal-kivonatokat is tartalmaznak. A hidegen sajtolt granulátumok nemcsak rostokban bővelkednek, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is. Tápjaink összetevői támogatják és megkönnyítik az emésztést, segítik a vastagbélben található probiotikumok szaporodását, amelyek fontosak a bélflóra egyensúlyának szempontjából. A szárított mezei katáng egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeknek. Gazdag prebiotikus hatású inulinban, ösztönzi a máj, a belek és az epehólyag működését. Ez diétás rost megtisztítja a vastagbelet, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát, így természetes a Mister Mix Dogs tápokban is megtalálható.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.